Maagdenvliesreconstructie: lees hier alle info en mogelijkheden bij Kliniek Dr.Danau!

Wat is maagdenvliesreconstructie?

Een maagdenvlies (of ook hymen genoemd) is een anatomische cirkelvormige slijmvliesstructuur die de ingang van de schede beschermt. Bij de eerste geslachtsgemeenschap wordt deze gescheurd of open gerekt met vaak minimaal bloedverlies tot gevolg. Een maagdenvlies herstellen of hymenoplastie is een frequente esthetische ingreep.

Voor wie is een maagdenvliesreconstructie?

Deze ingreep wordt vooral uitgevoerd bij vrouwen die slachtoffer waren van seksueel geweld of verkrachting. Zo kunnen zij de touwtjes terug in handen nemen. Dit geldt ook voor vrouwen waarbij het hymen ongewild beschadigd is geraakt tijdens bv. het sporten.

hymenoplastie

Wat er mogelijk is

Net zoals andere organen komt ook het maagdenvlies in verschillende variaties voor. Bij sommige mensen is het hymen zodanig strak dat ook na meerdere pogingen tot penetratie dit niet lukt en het vlies heelkundig moet opengemaakt worden.

In andere gevallen is het maagdenvlies onderontwikkeld of helemaal niet ontwikkeld (1 op 1000) of geraakt het ongewild beschadigd bij een trauma (ongeval) of door verkrachting.

Indien de persoon het wenst, bestaan er tegenwoordig verschillende manieren om het maagdenvlies te herstellen (reconstrueren).

De ingreep

Maagdenvliesreconstructie of hymenoplastie gebeurt onder lokale verdoving en duurt ongeveer 45 minuten. Het maagdenvlies kan gereconstrueerd worden, of terug aan elkaar gehecht worden indien het gescheurd is. De eerste 24 uur na de ingreep kan de patiënte pijn voelen, maar deze is snel weer weg. De eerste 2 dagen moet men rusten. Na 2 tot 4 weken is men volledig hersteld. Sporten kan men beter niet doen gedurende de eerste twee weken na de ingreep.

Maak een afspraak met Dr. Wim Danau

Contacteer Dr. Wim Danau hier om een afspraak te maken. Samen kunnen jullie uw wensen en de mogelijkheden bespreken in alle discretie.