Borstvergroting laten uitvoeren bij Kliniek Dr. Danau

Borstvergroting

Een borstvergroting, ook wel een borstaugmentatie genoemd, is de meest uitgevoerde esthetische ingreep in onze kliniek waarmee de grootte en de vorm van de borsten veranderd kunnen worden.

Waarom een borstvergroting?

De ingreep wordt vooral uitgevoerd bij vrouwen die altijd al kleine borsten hebben gehad en bij vrouwen die door zwangerschap of gewichtsverlies minder stevige of kleinere borsten hebben gekregen. Mooie borsten vormen een essentieel deel van de vrouwelijkheid en zijn bepalend voor hoe we ons voelen. Gelukkig zijn vandaag de dag door middel van een borstlift met implantaten prachtige en stevige borsten voor heel het leven mogelijk!

De veranderende anatomie tegengaan

Borsten bestaan uit vetweefsel, klierweefsel, bloedvaten, zenuwen, melkgangen en lymfeklieren, dit alles bedekt door de huid. De vorm van de borsten wordt vooral bepaald door de elasticiteit van de huid en de verhouding tussen vetweefsel en klierweefsel. Jonge borsten bestaan vooral uit klierweefsel en zijn stevig, maar in de loop der jaren maakt het klierweefsel geleidelijk plaats voor vetweefsel, dat zacht is. Door de zwaartekracht en de vermindering van huidelasticiteit kunnen borsten gaan hangen naarmate de leeftijd vordert. Ook zwangerschap en gewichtsverlies hebben invloed op de vorm van borsten. De borsten bevatten geen spierweefsel, dus oefeningen om borsten te vergroten hebben geen effect. Dan biedt een borstvergroting of een borstlift met implantaten uitkomst.

Eerste consultatie

Kiezen voor een borstvergroting is een zeer persoonlijke aangelegenheid. Er is immers een grote verscheidenheid in maat en vorm mogelijk, waardoor een goed advies onontbeerlijk is. Tijdens een eerste gesprek met de arts zal uitvoerig ingegaan worden op de verschillende mogelijke behandelingen. Ook worden hier zowel de voor- als nadelen, de risico’s en de verwachtingen besproken. Verder zal de arts u vragen stellen over uw medische achtergrond en uw algemene fysieke gesteldheid, uw wensen en verwachtingen.

Uw arts staat ervoor garant dat u zo volledig mogelijk ingelicht bent, zodat u een goede beslissing kan nemen. Hij zal samen met u zoeken naar de meest geschikte behandeling om tot een bevredigend resultaat te komen.

De prothese

Bij een borstvergroting of borstlift gebruiken we siliconen implantaten voor medisch gebruik. Deze protheses zijn van een hoogwaardige kwaliteit en 100% betrouwbaar. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de materialen niet schadelijk zijn voor de gezondheid en bovendien is nu ook het bewijs voorhanden om te stellen dat siliconen implantaten geen enkel verband hebben met borstkanker en eveneens geen andere ziektes veroorzaken. De door ons gebruikte protheses zijn gemaakt van medisch goedgekeurde siliconen. Deze bestaan in ronde of druppelvormige (anatomische) vorm.

De prothesen die wij aanraden zijn gevuld met cohesieve siliconegel. Deze zullen nooit lekken, zelfs niet als er een scheur in komt. Een andere mogelijkheid is een fysiologische zoutoplossing als vulling. Deze kunnen echter wel lekken, maar wordt door het lichaam zonder problemen opgenomen. Onze arts zal u hier extra over informeren, alsook over de maat van de prothesen.

De grootte van de prothesen hangt af van de huidige cupmaat en de verhoudingen van uw eigen lichaamsbouw.

Plaatsing

Bij borstvergroting speelt ook de plaats van de prothese een belangrijke rol. Het implantaat kan ofwel onder de borstklier (subglandulair) of achter de borstspier (submusculair) geplaatst worden.

Onder de borstklier (subglandulair)

Deze plaats van de prothese geeft een goed resultaat wanneer er voldoende borstklierweefsel aanwezig is. Bij patiënten met weinig borstklierweefsel kan de protheserand echter bovenaan voelbaar zijn. Bij een vloeibare vulling kunnen ook rimpels zichtbaar worden en er is een iets grotere kans op kapselsamentrekking.

Borstimplantaat onder de borstspier (submusculair)

Door plaatsing achter de borstspier wordt het implantaat bedekt met een extra spierlaag. Daardoor is de kans dat men de protheserand voelt duidelijk kleiner. Deze spierlaag geeft een druk op de bovenpool van het implantaat, waardoor een ronde prothese meer een druppelvorm aanneemt. Het risico op kapselvorming is bovendien ook kleiner bij een submusculaire plaatsing.

Incisie bij een borstvergroting

De implantaten kunnen op drie verschillende manieren ingebracht worden bij een borstvergroting.

Door het tepelhof

De grootte van de incisie wordt bepaald door de grootte van het tepelhof. Bij deze techniek is men meer beperkt qua grootte van het implantaat, maar zal het litteken nagenoeg niet opvallen.

Via de borstplooi

Dit is de meest gebruikte toegangsweg. Ook grotere siliconen implantaten kunnen zo ingebracht worden. Het litteken is hier ook weinig opvallend, omdat het gelegen is in de plooi onder de borst. Bij een heringreep is dit ook de meest toegankelijke weg.

Via de oksel

Ook via de oksel kan men een borstvergroting uitvoeren, maar de prothesen hebben meer de neiging tot verplaatsing naar boven via deze weg. Het litteken is niet op de borst gelegen en is onopvallend.

Na de borstvergroting

De ingreep duurt ongeveer een uur. Na de behandeling wordt een waterdicht verbandpleister aangebracht alsook een speciale steunbeha. Enkel wanneer de prothese via de oksel werd ingebracht wordt soms een Redon-drain nagelaten voor 24 uur. U kunt dezelfde dag nog naar huis. Wel zult u gedurende een maand, dag en nacht deze speciale, goed passende steunbeha moeten dragen, die de nieuwe vorm van uw borsten ondersteunt en zwelling tegengaat. Deze wordt onmiddellijk na de ingreep aangemeten.

Indien de wonden werd gehecht (met draadjes die niet vanzelf oplossen) mogen de hechtingen na twee weken worden verwijderd. Na drie weken mogen de littekens worden gemasseerd om de genezing te bevorderen.

Na de ingreep slaap je best in een zittende houding om de prothesen op zijn plek te houden. Op de rug liggen mag naar eigen gevoel, maar zeker niet op de buik of zij slapen gedurende de eerste weken. Doorgaans zijn bij een submusculaire plaatsing de eerste vier dagen behoorlijk pijnlijk. U krijgt dan ook een adequate pijnstilling voorgeschreven.

Het is aan te raden om een aantal dagen rust te nemen na de ingreep. Hierna kunt u uw dagelijkse activiteiten weer opnemen, behalve zwaar tillen, sporten of hoog reiken. Deze inspanningen mag u pas hernemen na een maand.

Risico's en complicaties

Net als bij elke andere operatie kunnen zich bij een borstvergroting complicaties voordoen. Een wond kan nabloeden of er kan een infectie optreden. In zeldzame gevallen wordt een prothese uitgestoten. De kans op complicaties is dus wel aanwezig, maar is klein. De littekens kunnen na de ingreep tijdelijk rood en dik worden. Een wond die niet goed geneest kan bovendien een blijvend breed litteken veroorzaken.

Het lichaam vormt om elke ingebrachte prothese een bindweefsellaagje. Dit laagje wordt ook wel kapsel genoemd. Soms trekt het kapsel zich samen waardoor de borsten hard en onnatuurlijk rond worden. Het is onmogelijk te voorspellen bij wie dit gebeurt. Het komt wel voor dat er een verschil in kapselvorming is tussen twee borsten van dezelfde patiënt. Deze complicatie wordt veel onderzocht, maar er is nog geen oorzaak of behandeling voor gevonden. Wel wordt steeds meer gebruik gemaakt van protheses met een ruwe buitenkant, waarbij overmatige kapselvorming minder lijkt voor te komen.

In zeldzame gevallen gaat een prothese kapot. Soms is dit te merken omdat er iets “knapt” en omdat de borst anders aanvoelt of van vorm is veranderd. Een kapotte prothese moet meestal vervangen worden. Verder zijn er de normale risico’s van een narcose. Deze risico’s zijn niet groter of kleiner dan bij een andere ingreep. De anesthesist bespreekt dit met u. over anesthesie kan je meer hier meer informatie lezen.

Het resultaat

Een borstvergroting is een chirurgische ingreep waarvan het eindresultaat niet direct na de behandeling te zien is. De zwelling moet afnemen en het borstweefsel en eventueel de borstspier zullen zich moeten aanpassen aan de nieuwe vorm. Na ongeveer drie maanden heeft u een goed zicht op het uiteindelijke resultaat. Let op dat de implantaten tijd nodig hebben om volledig in te dalen. De totale geneestijd van een borstvergroting bevat zes tot negen maanden.

Het gevoel in uw tepels kan in zeldzame gevallen een aantal weken anders zijn. Dit varieert van persoon tot persoon en van zeer gevoelig tot gevoelloos, maar U krijgt geleidelijk het normale gevoel in uw tepels terug. De littekens kunnen de eerste paar maanden nogal rood zijn. Hierna zullen ze meer en meer de kleur van de huid aannemen en vervolgens praktisch verdwijnen.

Resultaten borstvergroting

Hieronder kan je enkele resultaten van een borstvergroting door Dr. Wim Danau terugvinden. Wil je meer foto's bekijken? Aarzel dan niet om onze fotogallerij te bezoeken.

Voor

borstvergroting

2 x 260cc medium profile subpectoraal

Na

borstvergroting

2 x 260cc medium profile subpectoraal

Maak een afspraak met Dr. Wim Danau

Contacteer Dr. Wim Danau hier om een afspraak te maken. Samen kunnen jullie uw wensen en de mogelijkheden bespreken in alle discretie.