Buikwandcorrectie laten uitvoeren doe je bij Kliniek Danau!

Wat is een buikwandcorrectie?

Bij iedereen zal de contour van de buikwand in de loop der jaren veranderen, alleen al door het natuurlijke verlies van de elasticiteit van de huid wordt de buikwand slapper. Andere beïnvloedende factoren zijn lichaamsbouw, lichaamsgewicht (lokale of algemene vetophoping) en eventuele zwangerschappen met uitrekken van de rechte buikwandspieren. Bij mensen die veel kilo’s zijn kwijtgeraakt, kan zelfs een zogenaamde vetschort ontstaan. Hierbij hangt de uitgerekte huid en onderhuids vetweefsel als een soort schort aan de onderbuik. Dit kan operatief gecorrigeerd worden door middel van abdominoplastie.

De verschillende technieken

Er bestaan verschillende technieken om een buikwandcorrectie uit te voeren. Doorgaans wordt de keuze voor een bepaalde behandeling bepaald door de bevindingen bij het lichamelijk onderzoek. Hierbij wordt vooral gelet op de elasticiteit van de huid, de conditie en het aspect van de rechte buikwandspieren en op de mate van lokale vetophoping.

buikwandcorrectie

Liposculptuur

Bij personen met een goede huidelasticiteit, strakke rechte buikwandspieren en een lokale vetophoping van de onderbuik is liposculptuur de aangewezen methode van behandelen. Hierbij wordt eerst in het te behandelen gebied een vloeistof ingespoten en vervolgens met een zeer dunne liposuctiecanule het lokale vet weggezogen. De duur van de ingreep bedraagt ongeveer 45 tot 60 minuten en deze ingreep gebeurt onder lokale verdoving. De risico’s verbonden aan deze ingreep zijn minimaal, men heeft postoperatief vaak weinig klachten en het herstel is vlot.

Na afloop van een liposculptuur krijgt men de raad een speciale panty te dragen. Deze broek zorgt voor een zekere druk op het behandelde gebied waardoor er minder blauwverkleuring optreedt en op langere termijn voor een meer egale afslanking van het behandelde gebied zorgt. Een dergelijke broek moet men een 4-tal weken dragen.

Mini-abdominoplastie

Bij personen met een minder goede huidelasticiteit, minder strakke rechte buikwandspieren in het gebied onder de navel en een zekere vorm van lokale vetophoping is een mini-buikwandplastiek eventueel gecombineerd met liposuctie de aangewezen behandeling. Hierbij worden de huid en het onderhuidse vetweefsel via een dwarse snede in de onderbuik (onder de bikinilijn) losgemaakt van de buikwand tot aan de navel. De twee rechte buikspieren in het midden van de buikwand worden weer strak naar elkaar toe gehecht. Vervolgens wordt de losgemaakte laag strak naar beneden getrokken en gehecht nadat het overtollige weefsel is verwijderd. Deze behandeling kan verder eventueel gecombineerd worden met een liposuctie van lokale vetophopingen in de nabije omgeving (bovenbuik / flank). De duur van de operatie is ongeveer 60 tot 75 minuten. Het voordeel van deze behandeling is dat deze minder ingrijpend is dan een totale buikwandplastiek, minder littekens geeft (geen litteken rond de navel) en een redelijk vlot herstel laat zien.

Buikwandplastiek of abdominoplastie

Bij een patiënt met een slechte huidelasticiteit en/of met uitgerekte rechte buikspieren is een volledige buikwandcorrectie de aangewezen behandeling. Via een dwarse snede onder de bikinilijn wordt de huid samen met het onderhuidse vetweefsel losgemaakt van de buikwand tot aan de ribbenboog. De navel wordt losgemaakt van de buikhuid, en de twee rechte buikspieren worden zo nodig in het midden van de buikwand weer strak aan elkaar gehecht. Hierna wordt het overtollige weefsel verwijderd en wordt de wond gehecht. Tenslotte wordt de navel opnieuw in de strak getrokken buikhuid gehecht.

De duur van de operatie bedraagt ongeveer 90 tot 120 minuten. Deze ingreep kan eventueel ook gecombineerd worden met liposuctie van lokale vetophopingen in de nabije omgeving.

Na de ingreep

Na afloop van een buikwandcorrectie krijgt men vaak een speciaal korset aangemeten, en moet men één of meerdere dagen in bed liggen met de knieën gebogen om de spanning op de wond te verminderen. We adviseren het korset gedurende 3-6 weken verder te dragen, vooral wanneer de twee rechte buikwandspieren strak aan elkaar gehecht zijn. Verder worden bij een buikwandplastiek drains (=buisje voor afvloei van wondvocht) in de wond achtergelaten om overtollig wondvocht en bloed uit het wondgebied af te voeren. Deze drains kunnen meestal na twee tot vijf dagen worden verwijderd.

Na een liposculptuur is het ontstaan van kleine bloeduitstortingen te verwachten, een grote bloeduitstorting komt soms voor en wondinfectie is eerder zeldzaam.

Na een buikwandplastiek is het ontstaan van een bloeduitstorting ook de meest voorkomende complicatie, lokale wondinfecties worden iets meer gezien dan bij een liposculptuur (5-7%).

Resultaat buikwandcorrectie

Na 6 tot 12 weken is het eindresultaat goed te beoordelen. Er kunnen geringe verschillen ontstaan in de dikte van het resterende onderhuidse vetweefsel.

De steekgaatjes van de liposculptuur zijn uiteindelijk nauwelijks zichtbaar . Na een buikwandplastiek is de buik meestal gezwollen vlak na de operatie. Het horizontale litteken aan de onderbuik wordt meestal na enige tijd wat breed, en soms ook wat rood en dik maar later vervlakt en verbleekt dit litteken vrijwel altijd. Het litteken rond de navel is doorgaans onopvallend.

Het is verstandig de littekens regelmatig in te smeren met een hydraterende, ongeparfumeerde huidcrème en te masseren gedurende een periode van enige maanden omdat dit de littekens soepel maakt. Omdat de huid tijdens de operatie over een groot gebied van de buik is losgemaakt verdwijnt het gevoel in de buikhuid tijdelijk. Dit veroorzaakt een vreemd gevoel bij het aanraken, maar herstelt zich grotendeels in de loop van de volgende maanden.

Resultaten buikwandcorrectie

Hieronder kan je enkele resultaten van een buikwandcorrectie door Dr. Wim Danau terugvinden. Wil je meer foto's bekijken? Aarzel dan niet om onze fotogallerij te bezoeken.

Voor

buikwandcorrectie

Na

buikwandcorrectie

Maak een afspraak met Dr. Wim Danau

Contacteer Dr. Wim Danau hier om een afspraak te maken. Samen kunnen jullie uw wensen en de mogelijkheden bespreken in alle discretie.