Borstverkleining

Wat is een borstverkleining?

Bij een borstverkleining of borstreductie wordt er overtollig vet en/of klierweefsel weggenomen.

Vrouwen met grote en zware borsten ervaren vaak rugklachten. Dit is zeker een reden om een borstverkleining te overwegen. Hierbij zal de plastisch chirurg in overleg met de patiënte een cupmaat aanmeten die in verhouding staat tot het lichaam. Door het uitvoeren van een borstverkleining bekomt men vaak ook een liftend effect van de borsten waardoor de vrouw niet alleen mooie en kleinere borsten zal hebben maar ook opmerkelijk stevigere borsten zal hebben.

 
 

De ingreep

Bij een borstlift of -reductie maakt de chirurg 2 incisies. De eerste loopt rond het tepelhof, de tweede verloopt onderaan, van het tepelhof naar de borstplooi.

De overtollige huid (en eventueel vet en/of klierweefsel) wordt weggesneden, de tepel en tepelhof blijven verbonden aan het borstklierweefsel en worden naar een hogere positie verplaatst. Indien gewenst kan tijdens de ingreep ook een tepelcorrectie worden uitgevoerd. De huid die boven de tepel ligt wordt langs onder naar elkaar toegebracht. Op deze manier wordt de nieuwe vorm van de borst gecreëerd.

Postoperatief

Afhankelijk van de gebruikte operatietechniek krijgt u eventueel drains onder de huid om het overtollige wondvocht af te voeren. Deze worden verwijderd na ongeveer 3 à 5 dagen.

U moet gedurende één maand een stevige BH dragen. Deze BH wordt u dadelijk na de ingreep aangemeten zodat deze perfecte steun kan bieden.

De eerste weken bent u beperkt in uw bewegingsvrijheid van armen en schouders. Het is aan te raden niet te sporten of te tillen in deze periode.

De draadjes worden verwijderd na een 10-tal dagen.

De littekens zijn in het begin nogal roodkleurig, maar deze roodheid verdwijnt geleidelijk.

Na 2 weken postoperatief mogen de littekens gemasseerd worden met een hydraterende crème om de genezing te bevorderen.

 

Risico’s

Het risico wordt voornamelijk bepaald door drie factoren:

Roken geeft duidelijk meer wondproblemen.

Systeemziektes: Suikerziekte, zwaarlijvigheid, hartstoornissen, hoge bloeddruk,…. geven een verhoogd risico op wondproblemen doordat de weefsels minder doorbloed zijn.

Hoogte van de tepel: Hoe meer de tepel naar boven moet geplaatst worden, hoe groter het risico op gevoelsstoornissen of doorbloeding- stoornissen van de tepel.

Uw arts zal U op de hoogte stellen van eventuele risico’s, rekening houdend met uw persoonlijke situatie maar doorgaans zijn de risico’s klein.

 

Resultaat

Na een maand kan het resultaat goed beoordeeld worden. De meeste vrouwen zijn héél tevreden en trots.

Soms kan het zijn dat het litteken een beetje gecorrigeerd moet worden, dit is afhankelijk van de gebruikte operatietechniek. Deze correctie gebeurt meestal onder lokale verdoving en geeft een bevredigend resultaat.


Borstverkleining voor en na

Voorbeeld 1 borstverkleining


borstverkleiningborstverkleining

borstverkleiningborstverkleining

 

Voorbeeld 2 borstverkleining


borstverkleining

borstreductie

borstreductie

Voorbeeld 3 borstverkleining


Contacteer Dr. Wim Danau om uw wensen en de verschillende mogelijkheden persoonlijk te bespreken in alle discretie.

U kan meer informatie vinden over borstverkleining via de volgende link van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie en van de The American Society for Aesthetic Plastic Surgery.