Borstvergroting

 

Waarom een borstvergroting?

Een borstvergroting, ook wel een borstaugmentatie genoemd, is de frequentste esthetische ingreep in onze kliniek in Dilbeek waarmee de grootte en de vorm van de borsten veranderd kunnen worden. De ingreep wordt vooral uitgevoerd bij vrouwen met kleine borsten en bij vrouwen die door zwangerschap of gewichtsverlies minder stevige of kleinere borsten hebben gekregen. Mooie borsten vormen een essentieel deel van de vrouwelijkheid en zijn bepalend voor hoe we ons voelen. Gelukkig zijn vandaag de dag door middel van een borstlift met implantaten prachtige en stevige borsten voor heel het leven mogelijk!

De veranderende anatomie van de borsten tegengaan met een borstvergroting

Borsten bestaan uit vetweefsel, klierweefsel, bloedvaten, zenuwen, melkgangen en lymfeklieren, dit alles bedekt door de huid. De vorm van de borsten wordt vooral bepaald door de elasticiteit van de huid en de verhouding tussen vetweefsel en klierweefsel. Jonge borsten bestaan vooral uit klierweefsel en zijn stevig, maar in de loop der jaren maakt het klierweefsel geleidelijk plaats voor vetweefsel, dat zacht is. Door de zwaartekracht en de vermindering van huidelasticiteit kunnen borsten gaan hangen naarmate de leeftijd vordert. Ook zwangerschap en gewichtsverlies hebben invloed op de vorm van borsten. De borsten bevatten geen spierweefsel, dus oefeningen om borsten te vergroten hebben geen effect. Dan biedt een borstvergroting of een borstlift met implantaten uitkomst.

Benieuwd hoe Dr. Danau u kan helpen?

Kiezen voor een borstvergroting is een zeer persoonlijke aangelegenheid. Door het ruime aanbod aan borstimplantaten, is er een grote verscheidenheid in maat en vorm mogelijk. Een goed advies is dus onontbeerlijk. Tijdens een eerste gesprek gaat de arts uitvoerig in op de verschillende mogelijke behandelingen. Zowel de voor- als nadelen, de risico’s en de verwachtingen worden besproken. Verder zal de arts u vragen stellen over uw medische achtergrond en uw algemene fysieke gesteldheid, uw wensen en verwachtingen.

Uw arts staat ervoor garant dat u zo volledig mogelijk ingelicht bent, zodat u een gefundeerde beslissing kunt nemen. Hij zoekt met u naar de meest geschikte behandeling en borstimplantaten om tot een bevredigend resultaat te komen.

De prothese voor borstaugmentatie

Bij een borstaugmentatie of borstlift gebruiken wij borstimplantaten met siliconen voor medisch gebruik. Deze borstprothesen zijn van hoogwaardige kwaliteit en 100% betrouwbaar. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de materialen niet schadelijk zijn voor de gezondheid en bovendien is er nu ook het bewijs dat siliconen borstimplantaten geen enkel verband hebben met borstkanker en eveneens geen andere ziektes veroorzaken. De door ons gebruikte borstprothesen zijn gemaakt van medisch goedgekeurde siliconen. Er bestaan verschillende mogelijkheden, die we graag even voor u op een rij zetten.

1.       Vulling

Hier heeft u de keuze tussen een vulling met een fysiologische zoutoplossing, een vaste siliconengel of andere, minder frequent gebruikte, vullingen.

Fysiologische zoutoplossing

Deze vulling blijft zeer stabiel over de jaren. Bij een lek in de siliconenwand van de prothese komt deze vloeistof vrij, maar het lichaam neemt deze zonder problemen en zonder risico’s op. Een ander voordeel is dat deze borstimplantaten pas opgevuld worden in het lichaam zelf, waardoor ze via een kleinere snede ingeplant kunnen worden. Een nadeel van dit soort vulling, is het onnatuurlijk en klotsend aanvoelen van de borsten. Bovendien is de gebruikte prothese hier ook bijna steeds gladwandig, wat een hoger kapselrisico met zich meebrengt.

Vaste of cohesieve siliconengel

De prothesen met vaste siliconengel hebben de oudere prothesen met vloeibare siliconenvulling vervangen. Deze vulling voelt nauwelijks steviger aan dan de vloeibare, maar de siliconen zal niet uit de prothese lekken, zelfs niet na een scheur in het omhulsel van het implantaat. Dit is de kwalitatief de beste vulling en wordt dan ook door ons team aangeraden.

Andere vullingen 

Er bestaan borstprothesen gevuld met suikeroplossingen of andere organische stoffen. Sommige van die borstprothesen werden al uit de handel genomen, omdat de inhoud ervan veranderde qua chemische samenstelling en zodoende schadelijk werd voor diegene die de prothese droeg. Deze vullingen genieten dan ook niet onze voorkeur voor een borstvergroting of borstlift met implantaten.

2.      Vorm

Ook in de vorm van de prothese heeft u een keuze, namelijk tussen een rond of een anatomisch (= druppelvormig) implantaat.

Rond

Deze vorm geeft uw borst wat meer vulling in de bovenpool. Bij een staande positie komt er ook enige druppelvorm in de prothese, welke nog wordt geaccentueerd door een submusculaire positionering van de prothese.

Anatomisch of druppelvormig

Bij deze vorm wordt de bovenkant van de borst op een natuurlijke wijze opgevuld. Ze geven dus iets minder vulling in de bovenpool, wat voornamelijk bij grotere vergrotingen een natuurlijker resultaat kan geven. Een nadeel van deze prothese is dat een iets grotere incisie moet worden gemaakt voor de plaatsing ervan.

3.      Maat

Naast de vulling en de vorm van het implantaat, hangt ook de grootte van de prothese van uw wensen en het advies van onze arts af. Het meest natuurlijke resultaat krijgt u door uw nieuwe borsten een natuurlijk geheel te laten vormen met uw lichaam. Niet enkel de cupmaat, maar ook de verhoudingen van uw eigen lichaamsbouw zijn hier belangrijke factoren.

Ingreep borstvergroting

Ook hier bestaan er verschillende opties, die de arts met u tot in detail verder bespreekt tijdens de eerste consultatie. Eventueel kan een borstaugmentatie gecombineerd worden met een tepelcorrectie. Hieronder vindt u een overzicht van de technieken bij een borstlift met borstimplantaten:

1.       Plaatsing

Ook de plaats van de prothese speelt een belangrijke rol. Bij een borstvergroting kan het implantaat ofwel onder de borstklier (subglandulair) of achter de borstspier (submusculair) geplaatst worden.

Onder de borstklier (subglandulair)

Deze plaats van de prothese geeft een goed resultaat wanneer er voldoende borstklierweefsel aanwezig is. Bij patiënten met weinig borstklierweefsel kan de protheserand echter bovenaan voelbaar zijn. Bij een vloeibare vulling kunnen ook rimpels zichtbaar worden en er is een iets grotere kans op kapselsamentrekking.

submusculair borstimplantaat Dr Danau Wim
Borstimplantaat onder de borstspier

Achter de borstspier (submusculair)

Door plaatsing achter de borstspier wordt bij een borstvergroting het implantaat bedekt met een extra spierlaag. Daardoor is de kans dat men de protheserand voelt duidelijk kleiner. Deze spierlaag geeft een druk op de bovenpool van het implantaat, waardoor een ronde prothese meer een druppelvorm aanneemt. Het risico op kapselvorming is bovendien ook kleiner bij een submusculaire plaatsing.

Incisie

De borstimplantaten kunnen op drie verschillende manieren ingebracht worden bij een borstvergroting: door het tepelhof, via de borstplooi of via een sneetje in de oksel. Elke plaats heeft zijn voor- en nadelen. Het ideale scenario voor een borstlift met implantaten is voor iedere vrouw anders.

Door het tepelhof

Deze incisie wordt gemaakt door het tepelhof met als resultaat dat het uiteindelijke litteken nagenoeg niet opvalt. De grootte van de incisie wordt dus bepaald door de grootte van het tepelhof. Indien gewenst kan tijdens de ingreep ook een tepelcorrectie worden uitgevoerd. Bij deze techniek is men dus meer beperkt qua grootte van het implantaat. Grote vergrotingen met cohesieve siliconegel prothesen zijn dus niet mogelijk langs deze toegangsweg. Via deze incisie is er een iets groter infectierisico t.o.v. de andere toegangswegen.

Via de borstplooi

Dit is de meest gebruikte toegangsweg. Ook grotere siliconen borstimplantaten kunnen hier ingebracht worden. Het litteken is ook hier weinig opvallend, omdat het gelegen is in de plooi onder de borst. Bij een heringreep, voor bijvoorbeeld kapselvorming, zal steeds de voorkeur worden gegeven aan deze toegangsweg.

Via de oksel

Ook via de oksel kan men een borstvergroting uitvoeren, maar de protheses hebben meer de neiging tot verplaatsing naar boven. Dit litteken is niet op de borst gelegen en is onopvallend.

U ziet dat er een aantal belangrijke keuzes te maken zijn bij het uitvoeren van een borstvergroting, maar ons ervaren artsenteam zal u deskundig adviseren en meezoeken naar de meest geschikte behandeling om tot een bevredigend resultaat te komen.

Na de borstlift met implantaten

De ingreep duurt ongeveer een uur. Na de behandeling wordt een waterdicht verbandpleister aangebracht alsook een speciale steunbeha. Enkel wanneer de prothese via de oksel werd ingebracht wordt soms een Redon-drain nagelaten voor 24 uur.

U kunt dezelfde dag nog naar huis. Wel zult u gedurende een maand, dag en nacht deze speciale, goed passende steunbeha moeten dragen, die de nieuwe vorm van uw borsten ondersteunt en de zwelling tegengaat. Deze wordt onmiddellijk na de ingreep aangemeten. Bij ronde borstprothesen mag deze vanaf de tweede postoperatieve dag dagelijks kortstondig worden uitgedaan voor een snelle douche of om de beha te wassen. Bij een anatomische prothese mag deze pas voor het eerst worden uitgedaan na zeven dagen om een optimale positionering van de prothese te garanderen.

Indien de wonden werd gehecht mogen de hechtingen na twee weken worden verwijderd. Na drie weken mogen de littekens worden gemasseerd.

Doorgaans zijn bij een submusculaire plaatsing de eerste vier dagen behoorlijk pijnlijk. U krijgt dan ook een adequate pijnstilling voorgeschreven.

Het is aan te raden om een aantal dagen rust te nemen na de ingreep. Hierna kunt u uw dagelijkse activiteiten weer opnemen, behalve zwaar tillen, sporten of hoog reiken. Deze inspanningen mag u pas hernemen na een maand.

Risico’s en complicaties

Net als bij elke andere operatie kunnen zich bij een borstvergroting complicaties voordoen. Een wond kan nabloeden of er kan een infectie optreden. In zeldzame gevallen wordt een prothese uitgestoten. De kans op complicaties is dus wel aanwezig, maar is klein. De littekens kunnen na de ingreep tijdelijk rood en dik worden. Een wond die niet goed geneest kan bovendien een blijvend breed litteken veroorzaken.

Het lichaam vormt om elke ingebrachte prothese een bindweefsellaagje. Dit laagje wordt ook wel ‘kapsel’ genoemd. Soms trekt het kapsel zich samen waardoor de borsten hard en onnatuurlijk rond worden. Het is onmogelijk te voorspellen bij wie dit gebeurt. Het komt wel voor dat er een verschil in kapselvorming is tussen twee borsten van dezelfde patiënt. Deze complicatie wordt veel onderzocht, maar er is nog geen oorzaak of behandeling voor gevonden. Wel wordt steeds meer gebruikgemaakt van protheses met een ruwe buitenkant, waarbij overmatige kapselvorming minder lijkt voor te komen.

In zeldzame gevallen gaat een prothese kapot. Soms is dit te merken omdat er iets ‘knapt’ en omdat de borst anders aanvoelt of van vorm is veranderd. Een kapotte prothese moet meestal vervangen worden. Verder zijn er de normale risico’s van een narcose. Deze risico’s zijn niet groter of kleiner dan bij een andere ingreep. De anesthesist bespreekt dit met u.

resultaat borstvergroting

Resultaat borstvergroting

Een borstvergroting is een chirurgische ingreep waarvan het eindresultaat niet direct na de behandeling te zien is. De zwelling moet afnemen en het borstweefsel en eventueel de borstspier zullen zich moeten aanpassen aan de nieuwe vorm. Na ongeveer een maand heeft u een goed zicht op het uiteindelijke resultaat.

Het gevoel in uw tepels kan in zeldzame gevallen een aantal weken anders zijn. Dit varieert van persoon tot persoon en van zeer gevoelig tot gevoelloos, maar u krijgt geleidelijk het normale gevoel in uw tepels terug. De littekens kunnen de eerste paar maanden nogal rood zijn. Hierna zullen ze meer en meer de kleur van de huid aannemen en vervolgens praktisch verdwijnen.


Enkele voorbeelden van borstvergroting:

borstimplantaten vóór door Dr Wim Danau

borstvergroting 2 x 245cc medium profiel onder spier vóór

borstimplantaten na door Dr Danau Wim

borstvergroting 2 x 245cc medium profiel onder spier na


borstprothesen vóór door Dr Danau Wim

borstvergroting 2 x 260cc medium profiel onder spier vóór

borstprothesen na door Dr Danau Wim

borstvergroting 2 x 260cc medium profiel onder spier na


borstvergroting door Dr Danau

borstvergroting 2 x 260cc medium profiel boven spier vóór

borstvergroting door Dr Danau

borstvergroting 2 x 260cc medium profiel boven spier na


borstvergroting door Dr Wim Danau

borstvergroting 2 x 280cc medium profiel onder spier vóór

Borstvergroting door Dr Wim Danau

borstvergroting 2 x 280cc medium profiel onder spier na


borstvergroting door Dr Wim Danau

borstvergroting 2 x 300cc medium profiel onder spier vóór

borstvergroting door Dr Wim Danau

borstvergroting 2 x 300cc medium profiel onder spier na


borstvergroting vóór door Dr Wim Danau

borstvergroting 2 x 310cc medium profiel onder spier vóór

Borstvergroting na door Dr Wim Danau

borstvergroting 2 x 310cc medium profiel onder spier na

 

 


 
 

U vindt meerdere voorbeelden van borstvergroting via de pagina foto’s borstvergroting.


Veelgestelde vragen borstvergroting

Is een borstvergroting pijnlijk?

Een borstvergroting vindt plaats onder algehele narcose en daarom zult u van de ingreep zelf niets merken. Zodra de verdoving is uitgewerkt, kunt u pijnklachten krijgen, maar deze zijn voor iedereen anders. Daarnaast is het ook afhankelijk van de plaats waar de borstprothese is ingebracht. Wanneer de borstprothesen bij de borstvergroting achter de borstspier worden geplaatst, zullen de pijnklachten heviger zijn dan bij plaatsing achter het klierweefsel. Wanneer u naar huis mag, geven wij een voorschrift voor pijnstillers mee.

Kan ik zelf beslissen hoe groot ik mijn nieuwe borsten wil?

Tijdens het preoperatief consult bespreekt u samen met uw behandelend plastisch chirurg wat uw verwachtingen zijn. We kijken naar uw lichaamsbouw, huidstructuur en het aanwezige klierweefsel. Op basis van uw wensen en de technische mogelijkheden stellen we een behandelplan op maat op.

Kan ik nog borstvoeding geven na de borstvergroting?

Wanneer u na de borstaugmentatie nog borstvoeding wil geven, dan is dit geen probleem. Houd er wel rekening mee dat uw borsten wat minder mooi van vorm kunnen zijn door het oprekken van de huid tijdens de zwangerschap. In de meeste gevallen zullen uw borsten hun oude vorm van na de borstvergroting weer aannemen, maar we kunnen niet uitsluiten dat een correctie uiteindelijk weer nodig is.

Wordt een borstvergroting vergoed?

Een borstvergroting wordt in de regel nooit vergoed door de mutualiteit of hospitalisatieverzekering.

Wordt het gevoel in mijn borsten ineens anders na de borstvergroting?

De eerste periode na de ingreep kan het zijn dat uw borsten of tepels wat minder gevoelig zijn dan u gewend bent. Meestal zal dit een paar weken tot enkele maanden duren. Afhankelijk van de ingreep, kunnen uw borsten ook juist gevoeliger zijn dan voor de operatie. In de meeste gevallen komt het ‘normale’ gevoel van uw borsten geleidelijk weer terug.

Hoelang blijft een borstvergroting mooi?

Het resultaat van een borstvergroting is over het algemeen voor altijd, maar na verloop van tijd kunnen uw borsten wel veranderen door een aantal factoren: bijvoorbeeld zwangerschap, borstvoeding, veroudering, vermagering of verslapping van de huid. U kunt de prothesen dan laten vervangen.

Waar komen de littekens van een borstvergroting?

Voordat de chirurg met de ingreep begint, tekent hij op de borst waar de insnede komt. De incisie via de borstplooi geeft de minste kans op kapselvorming en het litteken valt mooi in de huidplooi . Na ongeveer een jaar zijn de littekens onopvallende dunne lijntjes geworden.

Hoelang moet ik ziekteverlof nemen?

Uit ervaring blijkt dat u na ongeveer twee weken de meeste dagelijkse werkzaamheden weer kunt oppakken. Wanneer u weer aan het werk kunt, is afhankelijk van het soort werk dat u doet. Doet u fysiek wat lichter werk, dan kunt u na twee weken weer beginnen. Met fysiek zware inspanningen en tillen moet u nog wat langer wachten. Doet u zwaarder werk, dan zal de termijn dus langer zijn. Na ongeveer vier weken mag u weer tillen en na zes weken kunt u rustig aan weer gaan sporten.

Hoelang moet ik de voorgeschreven sportbeha dragen?

Na de borstvergroting krijgt u een sportbeha mee die u de eerste tijd dag en nacht moet dragen voor het beste herstel. Hoelang dit voor u zal zijn, is afhankelijk van de situatie. U dient de beha in ieder geval de eerste 4 weken dag en nacht te dragen.

Is silicone wel veilig?

Al meer dan 50 jaar worden siliconen gebruikt verscheidene toepassingen, zowel in het dagelijkse leven als in de geneeskunde. Het is één van de meest onderzochte materialen en de veiligheid is uitgebreid getest en nagekeken. Siliconen worden ook in de farmaceutische en voedselindustrie volop gebruikt. In vele medische hulpmiddelen zoals pacemakers, hartkleppen, hechtingsmateriaal, glijmiddelen en coatings van injectienaalden en spuiten en zelfs bloedzakken worden siliconen gebruikt. Er zitten zelfs siliconen in puddings, frisdranken, lipsticks, bodylotions, zonnebrandcrèmes, deodorants, haarlak, beddengoed, kleding, en babyverzorgingsproducten.

Medisch onderzoek heeft duidelijk aangetoond dat er na een borstvergrotingsoperatie geen verhoogde kans op borstkanker bestaat. Het gewone borstonderzoek blijft steeds goed mogelijk, aangezien het borstklierweefsel zich volledig voor het implantaat bevindt. Het radiografisch onderzoek van de borst (mammografie) is ook mogelijk, maar wordt toch wat gehinderd door de aanwezigheid van (voornamelijk gelgevulde) implantaten. De radioloog kan echter wel zijn onderzoek aanpassen. Indien u een verhoogd risico heeft op de ontwikkeling van borstkanker (erfelijkheidsfactoren), zal er een NMR onderzoek worden voorgesteld in plaats van een mammografie. Dit onderzoek is perfect mogelijk met implantaten. Een echografie van de borsten behoudt zijn waarde en kan een noodzakelijke aanvulling van het onderzoek van uw borsten zijn.

Meer informatie

U vindt meer informatie via de volgende link info borstvergroting.

Indien u denkt aan een borstvergroting dan vindt via de volgende link meer algemene informatie over een borstvergroting.

Indien uw ingreep reeds gepland is dan vindt u via de volgende link de richtlijnen vóór en na borstvergroting.

Vraag meer informatie aan uw plastisch chirurg

U vindt meer informatie via de volgende link info borstvergroting. Contacteer Dr. Wim Danau te Dilbeek om uw wensen en de verschillende mogelijkheden persoonlijk te bespreken in alle discretie. Naast een borstvergroting behoort een borstverkleining overigens ook tot de mogelijkheden. Maak een afspraak door het contactformulier in te vullen, te bellen naar + 32 (0)46 83 17 9 89 of een mail te sturen naar dr.danau@telenet.be.

U kan meer informatie vinden over borstvergroting via de volgende link van de Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie, de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie en The American Society for Aesthetic Plastic Surgery.