Roken veroudert het gelaat: lees hier de oorzaken en gevolgen

Roken veroudert het gelaat

Uit een Amerikaans onderzoek bij tweelingen is gebleken dat door roken het gelaat sneller veroudert. Dat is het meest opvallend in het middelste en onderste derde van de gelaatstrekken.

sigaret huid

Meer rimpels en huidverslapping door roken

In deze studie werden tweelingen onderzocht waarvan slechts een van hen rookte of waarvan een minstens 5 jaar langer rookte dan de andere.

Op basis van professionele foto’s werden de kenmerken van hun gelaat dan vergeleken.

De scores van de rokende tweelinghelften waren in vergelijking met hun niet-rokende tweelinghelften slechter voor: overtollige huid van het bovenste ooglid, zakjes onder het onderste ooglid, uitgezakte wangen, vouw tussen neushoek en bovenlip, rimpels in de bovenlip en onderlip.

Een verschil in te sterke pigmentatie van het onderste ooglid was net niet significant.

Er waren geen statistisch significante verschillen wat betreft rimpels op het voorhoofd of boven de neuswortel en voor kraaienrimpeltjes of diepere lijnen op de onderlip.

Bij de tweelingen waarvan een helft langer dan 5 jaar rookte dan de andere helft waren de scores bij de rokers slechter voor zakjes onder de onderste oogleden, uitgezakte wangen en rimpels op de onderlip.

Smoker’s face

Het is al langer gekend dat bij rokers een zogenaamd rokersgezicht ontstaat. De kenmerken ervan zijn: uitgezakte gelaatstrekken, dikkere huid, meer uitgesproken rimpels,…

Ook is de gelaatskleur bij rokers vaak grauw. Door roken vergroot de schade van de ultravioletstraling op de eraan blootgesteld lichaamsdelen, dus vooral het gelaat, de handen en het decolleté.

Grauwe huidskleur

Bij rokers is er ook vaatvernauwing, een verhoogd hechtvermogen van de bloedplaatjes en een verminderd zuurstoftransport naar de weefsels waardoor de grauwe huidskleur ontstaat. De celvernieuwing is bovendien minder goed en de elasticiteit van de huid vermindert.

Het rokersgezicht kan esthetisch behandeld worden door opvullen met fillers en door laserbehandeling. Bij uitgesproken huidlaxiteit is soms een gelaat- en halslift aangewezen.

Ook meer kankerrisico

Ook het haar van rokers wordt ongunstig beïnvloed waardoor het breekbaarder en doffer wordt en vroegtijdig grijs kan worden. We weten dat roken het risico verhoogt op tal van kankers.

Zo ook bepaalde huidkankers: bij rokers komen meer keratosen (verdikkingen van de hoornlaag van de opperhuid) voor die kunnen ontaarden in huidkanker.

Niet roken en niet teveel uv

De negatieve effecten van roken op esthetisch gebied kunnen een extra argument zijn om te stoppen met roken. Om je huid zo lang mogelijk gezond en jong te houden zijn twee zaken van essentieel belang: niet roken en niet te veel zon en geen zonnebank.

Natuurlijk heeft roken tal van nadelige effecten in heel het lichaam. Het is ook een van de voornaamste risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Maak een afspraak met Dr. Wim Danau

Contacteer Dr. Wim Danau hier om een afspraak te maken. Samen kunnen jullie uw wensen en de mogelijkheden bespreken in alle discretie.