Boze blik (Resting Bitch Face) verzachten

Boze blik (Resting Bitch Face) verzachten

Ken je dat? Dat mensen vragen waarom je zo boos kijkt, terwijl je je van geen kwaad bewust bent? De zogenoemde boze blik (ook wel Resting Bitch Face genoemd) – waarbij je continu boos of gespannen kijkt zonder dat het je bedoeling is – kan een heel vervelend probleem zijn. Hoe ontstaat de boze blik en wat doe je er tegen?

resting bitch face

Boosdoener: de fronsspier

De boze blik wordt veroorzaakt door fronsrimpels. Wanneer je de fronsspier tussen je wenkbrauwen (ook wel de musculus occipitofrontalis genoemd) regelmatig – onbewust – aanspant, zal er op deze plek een fronsrimpel ontstaan. Door het regelmatig aanspannen van de spier kunnen de rimpels zelfs in ontspannen toestand zichtbaar blijven.

Helaas is het onmogelijk om níet te fronsen. De fronsspier wordt gebruikt wanneer je boos kijkt, als je tegen de zon in kijkt en vaak ook wanneer je heel geconcentreerd bent.

Door te fronsen, trek je de wenkbrauwen naar elkaar toe en naar beneden. Doe je dit te vaak, dan ontstaat er een fronsrimpel die ervoor kan zorgen dat je er bozer uitziet dan je zou willen.

Naar beneden hangende mondhoeken kunnen de boze blik compleet maken.

Nog meer oorzaken van een boze blik & Resting Bitch Face

Hoewel het veelvuldig aanspannen van de fronsspier de voornaamste oorzaak van een boze blik is, zijn er ook andere oorzaken, zoals:

Erfelijkheid.

Hoe dik je huid is, is genetisch bepaald. Een dikkere huid is minder gevoelig voor rimpels, ook fronsrimpels. Heb je juist een dunne huid? Dan is de kans aanwezig dat je een fronsrimpel krijgt en dus een boze blik. Daarnaast is ook je natuurlijke gezichtsuitdrukking grotendeels genetisch bepaald.

UV-straling.

Net zoals bij alle andere rimpels is ook de zon een grote boosdoener bij het ontstaan van fronsrimpels. De zon is verantwoordelijk voor rimpelvorming, omdat het alle goede stoffen in de huid (collageen, elastine) in razendsnel tempo afbreekt.

Roken.

Ook roken dringt de collageenproductie terug. Hierdoor wordt de huid dunner, slapper en zullen (frons)rimpels sneller zichtbaar zijn.

Een boze blik voorkomen

Dit doe je door zo min mogelijk te fronsen. Klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Fronsen gebeurt in de meeste gevallen onbewust. Toch is het wel haalbaar om het samentrekken van de wenkbrauwen te minderen. Hoe?

Draag een zonnebril.

Niet alleen wanneer de zon schijnt, óók wanneer de zon niet prominent aanwezig is maar het licht toch fel is. Een zonnebril zorgt ervoor dat je niet met je ogen hoeft te ‘knijpen’, iets wat (frons)rimpels veroorzaakt. Een zonnebril zorgt ervoor dat je je ogen in ontspannen toestand kunt houden wanneer het buiten zonnig is.

Sta bewust stil bij je gezichtsuitdrukkingen.

Helemaal nooit meer fronsen is onmogelijk, maar het is zeker aan te raden om regelmatig stil te staan bij je gezichtsuitdrukkingen. Probeer af en toe een ontspannen gezicht op te zetten, waarbij je alle spieren in het gezicht ‘loslaat’. Dit kan wanneer je ’s avonds televisie kijkt, wanneer je achter je bureau aan het werk bent of wanneer je in bed ligt. Hoe vaker je je gezichtsspieren – en dus ook de fronsspier – ontspant, hoe beter.

Behandelingen tegen een boze blik

Krijg je vaak te horen dat je boos kijkt en heb je daar genoeg van? Er zijn behandelingen die een einde kunnen maken aan je “Resting Bitch Face”.

De fronsrimpels die verantwoordelijk zijn voor een boze blik zijn te verminderen door middel van botuline toxine of fillers. In sommige gevallen zal een arts (ook) een bovenooglidcorrectie of een wenkbrauwlift adviseren.

Botox

De meest logische, eerste stap bij het laten verdwijnen van een boze blik is botox. Botuline toxine laat de fronsspier ontspannen, waardoor de rimpels verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

Door botuline toxine in te zetten tegen een boze blik zul je merken dat de wenkbrauwen iets worden gelift, dat de oogleden minder gaan hangen en dat je uitstraling meer ontspannen en vriendelijker wordt.

Niet alleen je uitstraling knapt er van op; ook zal je merken dat een botoxbehandeling een verlichtend effect geeft. Veel mensen met een boze blik ervaren hoofdpijn ten gevolge van het vele fronsen. De kans is groot dat ook deze klachten verdwijnen.

Een botuline toxine-behandeling van de fronsrimpels kun je tegenwoordig al voor ongeveer 150 euro ondergaan.

Fillers

Bij heel diepe rimpels wordt soms geadviseerd om fillers in te zetten. In principe zijn fillers bedoeld om statische rimpels (rimpels die niet samenhangen met spierbewegingen) tegen te gaan, en een fronsrimpel is juist géén statische rimpel.

Toch worden fillers weleens gebruikt in het geval van heel diepe fronsrimpels. Een filler is daarnaast de perfecte injectable in het geval van omlaag hangende mondhoeken, iets wat ook bij een boze blik kan horen.

Boze blik verminderen met een bovenooglidcorrectie of wenkbrauwlift

Hoewel een boze blik wordt gekenmerkt door fronsrimpels kan een arts adviseren om daarnaast een ooglidcorrectie of een wenkbrauwlift uit te laten voeren.

Een boze blik kan worden versterkt door hangende oogleden of naar beneden gezakte wenkbrauwen. Deze kunnen worden aangepakt door een bovenooglidcorrectie en een wenkbrauwlift. Zowel een ooglidcorrectie als een wenkbrauwlift zorgt ervoor dat een vermoeide blik weer helder en opgewekt wordt.

Tot slot

Een boze blik is behoorlijk vervelend: door een continu aanwezige fronsrimpel lijkt het alsof je altijd boos kijkt.

Niet fronsen is lastig, maar je bewust zijn van je gezichtsuitdrukkingen en het dragen van een zonnebril zouden het ontstaan van een fronsrimpel moeten kunnen tegengaan.

Heb je al een boze blik? Dan zijn de fronsrimpels alleen te verwijderen middels botuline toxine en heel soms een filler. Botuline toxine zorgt ervoor dat de fronsspier ontspant, wat voor een meer opgewekte blik zorgt. Een filler vult diepere rimpels op. In sommige gevallen kan een arts adviseren om daarnaast een bovenooglidcorrectie of een wenkbrauwlift te ondergaan.

Make-up is helaas niet opgewassen tegen een boze blik.

Contacteer Dr. Wim Danau om uw wensen en de verschillende mogelijkheden persoonlijk en in alle discretie te bespreken.

U kan meer informatie vinden in MedicalNewsToday.

Maak een afspraak met Dr. Wim Danau

Contacteer Dr. Wim Danau hier om een afspraak te maken. Samen kunnen jullie uw wensen en de mogelijkheden bespreken in alle discretie.