Algemene info borstvergroting

BORSTVERGROTING

 • Waarom Borstvergroting?

Mooie borsten vormen een essentieel deel van de vrouwelijkheid en zijn bepalend voor ons “goedvoelen”

Vandaag de dag zijn prachtige en stevige borsten voor heel het leven mogelijk en ons deskundig team kan u hierbij helpen!

Borstvergroting is een esthetische ingreep, waarmee de grootte en de vorm van de borsten veranderd kunnen worden. De ingreep wordt vooral uitgevoerd bij vrouwen, die altijd al kleine borsten hebben gehad of bij vrouwen die door zwangerschap of gewichtsverlies minder stevige of kleinere borsten hebben gekregen.

Borsten bestaan uit vetweefsel, klierweefsel, bloedvaten, zenuwen, melkgangen en lymfeklieren, dit alles bedekt door de huid. De vorm van de borsten wordt vooral bepaald door de elasticiteit van de huid en de verhouding tussen vetweefsel en klierweefsel. Jonge borsten bestaan vooral uit klierweefsel en zijn stevig. In de loop der jaren maakt het klierweefsel geleidelijk plaats voor vetweefsel, dat zacht is. Door de zwaartekracht en de vermindering van huidelasticiteit kunnen borsten gaan hangen naarmate de leeftijd vordert. Ook zwangerschap en gewichtsverlies zijn van invloed op de vorm van borsten. Borsten bevatten geen spierweefsel, dus oefeningen om borsten te vergroten hebben geen effect.

 • Eerste Consultatie

Kiezen voor een borstvergroting is een zeer persoonlijke aangelegenheid. Er is immers een grote verscheidenheid in maat en vorm mogelijk, waardoor een goed advies onontbeerlijk is.

Tijdens een eerste gesprek met een van onze ervaren artsen zal uitvoerig ingegaan worden op de verschillende mogelijke behandelingen. Ook worden hier zowel de voor – als nadelen, de risico’s en de verwachtingen besproken. Ook zal de arts u vragen stellen over uw medische achtergrond en uw algemene fysieke gesteldheid, uw wensen en verwachtingen.

Onze arts staat er garant voor dat u zo volledig mogelijk ingelicht bent, zodat u een gefundeerde beslissing kan nemen en zal samen met u zoeken naar de meest geschikte behandeling om tot een bevredigend resultaat te komen

 • De Prothese

Bij een borstvergroting gebruiken wij implantaten met siliconen voor medisch gebruik. Deze protheses zijn van een hoogwaardige kwaliteit, die 100% betrouwbaar zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de materialen niet schadelijk zijn voor de gezondheid en bovendien is nu ook het bewijs voorhanden om te stellen dat siliconen implantaten geen enkel verband hebben met borstkanker en eveneens geen andere ziektes veroorzaken. De door ons gebruikte protheses zijn gemaakt van medisch goedgekeurde siliconen. Toch bestaan er verschillende mogelijkheden, die we nu graag eventjes voor u op een rij zetten.

 1. Vulling

Hier hebt u de keuze tussen een vulling met een fysiologische zoutoplossing, een vaste siliconengel of andere minder gebruikte vullingen .

Fysiologische Zoutoplossing

Deze vulling blijft zeer stabiel over verloop van jaren. Bij een lek in de siliconen wand van de prothese komt deze vloeistof vrij, maar wordt zonder problemen en zonder risico’s door het lichaam opgenomen. Een ander voordeel is dat deze implantaten pas opgevuld worden in het lichaam zelf, waardoor ze via een kleinere insnede ingeplant kunnen worden.

Een nadeel van dit soort vulling, is het onnatuurlijk en klotsend aanvoelen. Bovendien is de gebruikte prothese hier ook bijna steeds gladwandig, wat een hoger kapselrisico met zich meebrengt.

Vaste of cohesieve Siliconengel

De prothesen met vaste siliconengel hebben de oudere prothesen met vloeibare siliconenvulling vervangen. Deze vulling voelt nauwelijks steviger aan dan de vloeibare maar de siliconen zal niet uit de prothese lekken, zelfs niet na een scheur in het omhulsel van het implantaat.

Dit is de kwalitatief de beste vulling en wordt dan ook door ons team ten stelligste aangeraden.

Anderen

Er bestaan prothesen gevuld met suikeroplossingen of andere organische stoffen. Sommige van die prothesen werden al uit de markt genomen omdat de inhoud ervan veranderde qua chemische samenstelling en zodoende schadelijk werd voor diegene die de prothese had.

 1. Vorm

Ook in de vorm van de prothese hebt u een keuze, namelijk tussen een rond of een anatomisch (= druppelvormig) implantaat.

Rond

Deze vorm geeft uw borst wat meer vulling in de bovenpool. Bij een staande positie komt er ook enige druppelvorm in de prothese, welke nog wordt geaccentueerd door een submusculaire positionering van de prothese.

Anatomisch of druppelvormig

Bij deze vorm wordt de bovenkant van de borst op een natuurlijke wijze opgevuld. Ze geven dus iets minder vulling in de bovenpool wat voornamelijk bij grotere vergrotingen een natuurlijker resultaat kan geven. Een nadeel van deze prothese is dat een iets grotere incisie moet worden gemaakt voor de plaatsing ervan.

 1. Maat

Naast de vulling en de vorm van het implantaat, zult u ook samen met uw arts moeten beslissen over de grootte van de prothese. Het meest natuurlijke resultaat krijgt u door uw nieuwe borsten een natuurlijk geheel te laten vormen met uw lichaam.

Niet enkel de cupmaat, maar ook de verhoudingen van uw eigen lichaamsbouw zijn hier belangrijke factoren.

 • De Behandeling / Ingreep

Ook hier bestaan er verschillende opties, die de arts met u tot in detail verder kan bespreken tijdens de eerste consultatie. Alvast een overzicht…

 1. Plaatsing

Bij borstvergroting speelt ook de plaats van de prothese een belangrijke rol. Het implantaat kan ofwel onder de borstklier (subglandulair) of achter de borstspier (submusculair) geplaatst worden.

Onder de Borstklier (subglandulair)

Dit is mogelijk en geeft een goed resultaat wanneer er voldoende borstklierweefsel aanwezig is. Bij patiënten met weinig borstklierweefsel kan de protheserand echter bovenaan voelbaar zijn. Bij een vloeibare vulling kunnen ook rimpels zichtbaar worden. Er is een iets grotere kans op kapselsamentrekking.

Achter de Borstspier (submusculair)

Door plaatsing achter de borstspier wordt het implantaat bedekt met een extra spierlaag. Daardoor is de kans dat men de protheserand voelt, duidelijker kleiner.

Deze spierlaag geeft een druk op de bovenpool van het implantaat waardoor een ronde prothese meer een druppelvorm aanneemt.

Het risico op kapselvorming is kleiner bij een submusculaire plaatsing.

 1. Incisie

De implantaten kunnen ook nog op drie verschillende manieren ingebracht worden; door het tepelhof, via de borstplooi of via een sneetje in de oksel. Elke plaats heeft zijn voor- en nadelen

Door het tepelhof

Deze incisie wordt gemaakt door het tepelhof met als resultaat dat het uiteindelijke litteken zeer weinig opvallend is. De grootte van de incisie wordt dus bepaald door de grootte van de tepelhof. Bij deze techniek is men dus meer beperkt qua grootte van het implantaat. Grote vergrotingen met cohesieve siliconegel prothesen zijn dus niet steeds mogelijk langs deze toegangsweg. Bij deze techniek is er een iets groter infectierisico tov de andere toegangswegen.

Via de borstplooi

Dit is de meest gebruikte toegangsweg. Ook grotere siliconen implantaten kunnen hier ingebracht worden. Het litteken is ook hier weinig opvallend omdat het gelegen is in de plooi onder de borst. Bij heringreep voor bijvoorbeeld kapselvorming zal steeds de voorkeur worden gegeven aan deze toegangsweg.

Via een sneetje in de oksel

Ook via de oksel kan men een borstvergroting uitvoeren, maar de protheses hebben meer de neiging tot verplaatsing naar boven. Dit litteken is niet op de borst gelegen en is onopvallend.

U ziet dat er een aantal belangrijke keuzes te maken zijn bij het uitvoeren van een borstvergroting, maar ons ervaren artsenteam zal u deskundig adviseren en mee zoeken naar de meest geschikte behandeling om tot een bevredigend resultaat te komen.

 • Na de Behandeling

De ingreep duurt ongeveer een uur. Na de behandeling wordt een waterdicht verbandpleister aangebracht alsook een speciale steunbeha. Enkel wanneer de prothese via de oksel werd ingebracht wordt een Redon- drain nagelaten voor 24 uur.

U kunt dezelfde dag nog naar huis. Wel zult u gedurende een maand, dag en nacht deze speciale, goed passende steunBH moeten dragen, die de nieuwe vorm van uw borsten ondersteunt en de zwelling tegengaat. Deze wordt onmiddellijk na de ingreep aangemeten. Bij ronde prothesen mag deze vanaf de tweede post operatieve dag dagelijks kortstondig worden uitgedaan voor een snelle douche of om de beha te wassen. Bij een anatomische prothese mag deze pas voor het eerst worden uitgedaan na 7 dagen om een optimale positionering van de prothese te garanderen.

Indien de wonde werd gehecht mogen de hechtingen na 14 dagen worden verwijderd. Na twee weken mogen de littekens worden gemasseerd.

Doorgaans zijn bij een submusculaire plaatsing de eerste vier dagen behoorlijk pijnlijk. Een adequate pijnstilling zal u dan ook worden voorgeschreven.

Wij raden aan een aantal dagen rust te nemen na de ingreep. Hierna kunt u uw dagelijkse activiteiten weer opnemen, behalve zwaar tillen, sporten of hoog reiken. Dit mag u pas hernemen na 1 maand.

 • Resultaat

Een borstvergroting is een chirurgische ingreep. Het eindresultaat is niet direct na de behandeling te zien. De zwelling moet afnemen en het borstweefsel en eventueel de borstspier zullen zich moeten aanpassen aan de nieuwe vorm. Na ongeveer een maand heeft u een goed zicht op het uiteindelijke resultaat.

Het gevoel in uw tepels kan in zeldzame gevallen een aantal weken anders zijn. Dit varieert van persoon tot persoon en van zeer gevoelig tot gevoelloos. U krijgt geleidelijk het normale gevoel in uw tepels terug.

De littekens kunnen de eerste paar maanden nogal rood zijn. Hierna zullen ze meer en meer de kleur van de huid aannemen en vervolgens praktisch verdwijnen.

Met dit overzicht willen wij u een eerste beschouwing geven over een borstvergroting. Wij hopen u binnenkort persoonlijk te mogen ontmoeten om u met persoonsgericht advies van dienst te zijn.