Liposuctie/Cryolipolyse

Wat is liposuctie en hoe laat ik vet weghalen?

Als u vet wilt laten weghalen, bent u bij Dr. Wim Danau in Dilbeek aan het juiste adres. Liposuctie betekent letterlijk: op een fijne, esthetische manier onderhuids, overtollig vet weghalen. Net zoals bij de klassieke liposuctie, verwijderen we vetcellen op ongewenste plaatsen. Toch is de kans op huidonregelmatigheden veel kleiner. Ook zijn de pijn, de blauwe plekken en de vochtophoping na de ingreep beduidend minder. U kunt dus spreken van een veel patiëntvriendelijkere ingreep wanneer we vet weghalen door middel van liposuctie.

De moderne liposculptuur werd in 1982 ontwikkeld door Dr. Illouz, een Franse arts. Sindsdien is de techniek van vet weghalen opmerkelijk verbeterd. De methode die in onze kliniek wordt toegepast, met name de liposculptuur volgens de vibrotechniek (vibro liposculptuur), is de meest geavanceerde die er momenteel voorhanden is. Vandaag de dag spreken we ook van morpho liposculptuur.

Benieuwd hoe Dr. Danau u kan helpen?

Wie komt in aanmerking voor vet weghalen door middel van liposculptuur?

Bij een goede diagnose kan bij 95% van de patiënten een uitstekend resultaat bereikt worden. Tijdens de medische consultaties die aan de ingreep voorafgaan, wordt er beslist over de te behandelen plaatsen en kijken we of de behandeling een oplossing biedt voor het figuurprobleem. Want al heeft deze methode iets ‘magisch’, dit wil nog niet zeggen dat men wonderen kan verrichten. Belangrijke elementen zijn de kwaliteit van de huid en het spierweefsel. Ook voor mensen met een algemeen overgewicht is liposculptuur niet de oplossing om hun vet kwijt te geraken. Het is aangewezen om eerst af te vallen, daarna kunt u vet laten weghalen.

De behandeling

De operatie zelf

Na plaatselijke verdoving brengen we via kleine sneetjes (3mm) een zeer dun buisje in het onderhuidse vetweefsel in. Via dit buisje spuiten we een vloeistof in om de plek verder ongevoelig en de vetcellen vloeibaar te maken. Hierdoor is het weghalen van vet nadien veel gemakkelijker. Met de recente vibrotechniek komen de vetcellen door minuscule trillingen nog beter los. Tenslotte zuigen we het vloeibare vet via dezelfde opening met een ultradun buisje af, en hierbij worden de lichaamscontouren gevormd. De duur van de operatie is afhankelijk van de hoeveelheid vet die we weghalen en het aantal plaatsen waar dat moet gebeuren. Gemiddeld duurt de behandeling tussen de anderhalf en tweeënhalf uur. Na de operatie wordt al onmiddellijk een liposculptuurbroek (lipopanty) aangepast. Dit is om de huid steun te geven en de zwellingen achteraf te beperken. Na wat rust kunt u diezelfde dag nog naar huis.

Voor- en nabehandeling

Om een optimaal resultaat te bereiken na het weghalen van vet, is het belangrijk dat het lichaam zo goed mogelijk is voorbereid op de ingreep. Met behulp van lymfedrainage (dit zijn massages om de vochtcirculatie in uw lichaam te activeren) en fytotherapie (plantaardige stoffen die het effect van lymfedrainage versterken en tevens bloeduitstortingen tegengaan) komen we hieraan tegemoet. De ongemakken die de kop kunnen opsteken na de operatie, zoals vochtophopingen, blauwe plekken en vermoeidheid, blijven een stuk geringer dankzij deze voorbehandeling. Een gelijkaardige nabehandeling versterkt dit positieve effect. Door u de juiste voor- en nabehandeling te geven, verzekeren we u ervan dat we op een verantwoorde manier het vet weghalen.

Na de operatie

De eerste week na het weghalen van het vet zult u last hebben van stijfheid en een beurs gevoel op de plekken die we behandelden. Vooral de eerste twee dagen is het mogelijk dat deze klachten intens zijn. Het is dan ook raadzaam het een paar dagen rustig aan te doen om uw lichaam de kans te geven in alle rust te herstellen. Na zeven à tien dagen verwijderen we de eventuele hechtingen. De littekens zijn bijzonder klein en worden op den duur vrijwel onzichtbaar. Om de littekenheling te optimaliseren, is het daarnaast raadzaam ze dagelijks te behandelen met een speciale littekenlotion.

De nieuwe contouren van uw lichaam worden na twee tot drie weken zichtbaar. Toch kan het nog drie à zes maanden duren voor u het uiteindelijke resultaat bereikt.

Enkele vragen die bij u kunnen opkomen

Zijn er risico’s?

Zoals bij elke plastische chirurgie kan er een infectie of nabloeding optreden bij het weghalen van vet. Maar bij liposculptuur is deze kans bijzonder klein. Normale complicaties zijn, zoals eerder vermeld, blauwe plekken en zwellingen. De blauwe plekken verdwijnen na een à twee weken, de vochtophopingen na acht tot twaalf weken.

Is het resultaat van vet weghalen blijvend?

De verwijderde vetcellen komen niet meer terug. Na de puberteit ligt het aantal vetcellen immers vast en worden er geen nieuwe vetcellen meer aangemaakt. Verdikken staat bijgevolg niet gelijk aan verhoging van het aantal vetcellen, maar wel aan het vergroten van de bestaande vetcellen door overmatige en/of verkeerde voeding. Omgekeerd vermindert bij een dieet enkel het volume van de vetcellen, terwijl het aantal vetcellen onveranderd blijft. Het logische gevolg is dat het wegnemen van deze vetcellen de enige manier is om ze voorgoed te laten verdwijnen. Wel kunnen de overgebleven vetcellen door toename van het lichaamsgewicht weer uitzetten, zij het minder makkelijk dan voor de liposculptuur. Tien procent van de vetcellen kan namelijk niet verwijderd worden, omdat deze van belang zijn voor de huidstructuur. Het is daarom belangrijk dat u ook na de liposculptuur een gezond eet- en leefpatroon handhaaft.

Moet men voor een liposculptuur afvallen?

Ja en nee. Niet als men vijf kilogram moet afvallen. Wel als men vijftien tot twintig kilogram zou moeten afvallen. Maar hier is het wel raadzaam de gewichtsafname voor de liposculptuur te matigen. Als men veel afvalt, is het immers mogelijk dat er te veel van de huid wordt gevraagd en deze zich minder makkelijk samentrekt. Als men na de liposculptuur afvalt, blijft de huid steviger.
Bovendien wordt met liposculptuur een nieuw begin gemaakt. Patiënten die al alles hebben geprobeerd om af te vallen krijgen hierdoor meestal een geestelijke opkikker. Zij merken immers al snel dat ze kleding kunnen dragen die één tot twee maten kleiner is. We zien dan ook dat de patiënten meestal erg gemotiveerd zijn na het weghalen van hun vet om op hun voeding te letten, en ze vallen dan ook meestal af. De mooiste resultaten ziet men trouwens bij patiënten die op bepaalde plaatsen vetophopingen willen laten verwijderen, maar die nadien ook wat overgewicht willen kwijtraken door een dieet.

Biedt een liposculptuur ook oplossingen bij (zwangerschaps)striemen?

Jammer genoeg niet. Soms gebeurt het zelfs dat ze na een behandeling nog meer opvallen. En als er veel striemen zijn, is het zelfs mogelijk dat de huid zich minder goed samentrekt. Als het gaat over striemen die op de buik zitten, moet de plastische chirurg uitsluitsel geven over de behandeling.

Verliest men gewicht door een liposculptuur?

Door vet te laten weghalen, kunt u enkele kilo’s verliezen, maar het is zeker geen methode om algemeen gewicht te verliezen. De reden hiervoor is dat vet op zich heel weinig weegt (een liter vet weegt amper 900 g). Als we drie liter vet weghalen, betekent dit dus een maximaal gewichtsverlies van 2,7 kilogram. Anderzijds kan een verlies van drie liter onderhuids vet een totaal nieuw figuur opleveren waarbij men als het ware in zijn kleding zwemt.

Bespreek de mogelijkheden tijdens een consult

Wilt u vet laten weghalen? Neem contact op met Dr. Wim Danau te Dilbeek en maak een afspraak om de verschillende mogelijkheden persoonlijk te bespreken in alle discretie. Dit doet u door te bellen naar + 32 (0)46 83 17 9 89, een mail te sturen naar dr.danau@telenet.be of door het contactformulier in te vullen. Wilt u, naast vet weghalen, ook andere behandelingen uit laten voeren? Ook dat is mogelijk in onze kliniek. Wij voeren namelijk onder andere ook tepelcorrecties en facelifts uit.

Liposuctie

Liposuctie dijen 4L


Liposuctie

Liposuctie dijen 2,5L

 


Liposuctie

Liposuctie rijbroek

 


Liposuctie kin

Liposuctie kin