Tips tegen een slappe huid: hoe kan je de huid versterken

Een slappe huid verhelpen

In een ideale wereld blijft onze huid voor altijd evenveel collageen aanmaken. Hoe meer collageenvezels, hoe steviger en jonger de huid. Maar helaas breekt je huid vanaf je 25e jaar meer collageenvezels af dan-ie aanmaakt. Het gevolg? Een slappe huid. In dit artikel leggen we uit wat de oorzaken van een verslapte huid kunnen zijn, hoe je een slappe huid voorkomt en wat je eraan kunt doen.

strakkere huid

Een verslapte huid: de oorzaken

Een slappere huid van het gezicht en het lichaam kan verschillende oorzaken hebben. Hoe snel je huid veroudert en hoe snel hij dus minder stevig wordt, is voor 20% te wijden aan genetische factoren, maar voor een veel groter deel (80%) aan invloeden van buitenaf.

Oorzaken van een slappere huid kunnen zijn:

  • Ouderdom.

  • Roken.

  • Ongezonde voeding, veel suikers.

  • Stress.

  • UV-straling.

Afname van de botomvang, bijvoorbeeld een verkleining van onze schedel.

Slappere huid door ouderdom

Of we nou willen of niet: met de jaren neemt de stevigheid van de huid af. Dit heeft te maken met de afbraak van collageen.

Ook als je heel gezond leeft, niet rookt en geen stress hebt, is er geen ontkomen aan. De natuur heeft bepaald dat de afbraak van deze belangrijke collageenvezels door de jaren heen wordt versneld. Hierdoor verliest de huid aan stevigheid en zal hij met de jaren minder vol, stevig en rimpelloos ogen en voelen.

Slappe huid door roken

Tabaksrook bevat duizenden stoffen die zorgen voor huidveroudering.

De giftige stoffen in tabak en sigarettenrook zorgen ervoor dat de huid in rap tempo dunner en slapper wordt. Ook treedt er sneller rimpelvorming op, onder andere rondom de mond, vanwege het herhaaldelijk aan- en ontspannen van de spieren in die zone.

Slappe huid door ongezonde voeding

De invloed van gezonde voeding op een mooie, sterke huid is groter dan je denkt. Er bestaan genoeg superfoods met stofjes als selenium die de huid elastisch en sterk houden. Dit voorkomt verslapping van de huid.

Selenium vind je in onder andere noten, vis en schaal- en schelpdieren. Ook vitamines en mineralen – in welke vorm dan ook – dragen bij aan een gezonde huid. En vergeet niet voldoende water te drinken. Een goed gehydrateerde huid verslapt minder snel en oogt stralend en stevig. 1,5 liter per dag is de norm.

Invloed van stress op je huid

Wie gestresst is, slaapt slechter. Dit zie je direct aan de huid. Die is minder stevig. Langdurige stress kan leiden tot een verslapping van de huid. Zorg voor voldoende rust om droogheid en een slappe huid tegen te gaan.

Huidverslapping door UV-straling

De schadelijke invloeden van de zon hebben veel invloed op je huid. Een huid die regelmatig wordt blootgesteld aan de zon maakt minder snel collageen aan en ook wordt collageen sneller afgebroken. Het resultaat: een huid die sneller slapper wordt.

Slappe huid door afname van de botomvang

Wist je dat onze schedelmassa kleiner wordt door de jaren heen? Bij vrouwen start dit proces al rond het 25e levensjaar, bij mannen pas bij 45 jaar. Een kleinere schedel zorgt ervoor dat de huid losser om het hoofd gaat zitten en ook verslapt de kaaklijn. Hier hebben we geen invloed op.

Een slappe huid voorkomen

Hoewel het slapper worden van de huid voor een deel niet te voorkomen is, zijn er ook factoren waar je wél invloed op hebt. Te beginnen bij een gezonde levensstijl. Laat sigaretten links liggen, zorg voor voldoende slaap, eet gezond, drink voldoende water en vermijd de zon zoveel mogelijk. Wedden dat je een verschil merkt?

De juiste huidverzorging tegen een slappe huid

In de cosmeticaschappen zijn talloze serums en crèmes te vinden die je een stevigere huid beloven. De werking van al deze crèmes is niet altijd bewezen. Wat wel een feit is, is dat een goed verzorgde huid er gezonder, vitaler en daardoor steviger uitziet.

  • Reinig de huid twee keer per dag en kies hierbij voor milde producten die de huid hydrateren en niet uitdrogen.

  • Een compleet verzorgingsritueel tegen een slappe huid bestaat bij voorkeur uit:

  • Tweemaal daags reinigen met een milde cleanser.

  • Verzorging met een verstevigend en hydraterend serum.

  • Verzorging met een vochtinbrengende dagcrème, bij voorkeur met hyaluronzuur en een zonbeschermingsfactor (SPF).

  • Maximaal twee keer per week een milde peeling voor het verwijderen van dode huidcellen en het glad houden van het huidoppervlak.

  • Verzorging met een vochtinbrengende, herstellende nachtcrème.

Behandelingen tegen huidverslapping

Er zijn diverse behandelingen mogelijk om huidverslapping tegen te gaan. Dit kunnen zowel operatieve ingrepen zijn als peelings en laserbehandelingen. Hieronder vind je een overzicht.

Chirurgische ingrepen om slappe huid te verwijderen

Wanneer je erg veel slappe en hangende huid hebt dan is een operatie meestal de enige effectieve ingreep. Er bestaan diverse operatieve ingrepen waarmee een slappe huid strak kan worden getrokken:

  • Slappe huid in het gezicht en diepe rimpels: een facelift.

  • Huidverslapping bij de hals: een halslift.

  • Slappe buikhuid: een buikwandcorrectie.

  • Slappe huid bij de armen: een armlift.

  • Slappe huid bij de benen: een dijbeenlift.

  • Andere huidverstrakkende behandelingen en therapieën

Naast chirurgische ingrepen komen er ook steeds meer andere therapieën en behandelingen om een slappe huid strakker te maken. Denk hierbij aan laserbehandelingen.

Laserbehandeling tegen een slappe huid

Met een laserbehandeling kan de huid gestimuleerd worden om meer collageen aan te maken.

De ClearLift fractionele, niet-ablatieve Q-switched laser verbetert fijne lijntjes, rimpels en vasculaire/gepigmenteerde laesies.

Bij een Erbium-laserbehandeling worden met een laser kleine gaatjes in de huid geschoten. De laserstralen verwijderen het bovenste laagje van de huid. Tegelijkertijd wordt de huid onder het huidoppervlak verhit. Hierbij komt warmte vrij, waardoor de huid meer collageen en elastine zal aanmaken. Het resultaat is een stevigere huid

Een bijkomend voordeel is dat de huid na een Erbium-laserbehandeling zich nog vier tot zes maanden blijft verbeteren.

Tot slot

Een slapper wordende huid hoort bij het ouder worden, maar dit betekent niet dat we er niets aan kunnen doen. Een goede eerste stap is jezelf een gezonde levensstijl aanmeten. Niet roken en gezond eten zijn daarvan de belangrijkste.

Een effectief huidverzorgingsritueel met producten die de huid steviger maken, is een goede tweede stap. Tot slot zijn er verschillende behandelingen die de huid zichtbaar jonger en steviger maken. Een verslapte huid is verleden tijd met bijvoorbeeld een Erbium-laserbehandeling.

Maak een afspraak met Dr. Wim Danau

Contacteer Dr. Wim Danau hier om een afspraak te maken. Samen kunnen jullie uw wensen en de mogelijkheden bespreken in alle discretie.